perjantai 10. huhtikuuta 2015

Tänään askarrellaan...





Askartelupäivä:
Ihanaa! Plääh! Kivaa! Onks mun pakko? Mitä tehdään?


Ippessämme askarrellaan, piirretään ja maalataan joka päivä jotain. Viikottain vähintään yhtenä päivänä kyseinen toiminta on ohjattua, mutta myös vapaan toiminnan aikana ippeläiset saavat toteuttaa itseään kädentaidoissa. Osa ippeläisistä on aina mukana toiminnassa ja osa ei osallistu lainkaan ohjattuna toimintana mitä tahansa. Nämä ippeläiset rakastavat ulkoilua ja fyysistä tekemistä. Meillähän ohjattuun toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.





Askartelu edesauttaa lapsen käden koordinointitaitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja opettaa häntä asioiden suunnittelussa. Askartelun tuotokset taas kertovat tekijästään ja hänen persoonastaan. Periaatteenamme on, että emme rajoita ippeläisten mielikuvitusta ja tarjoamme hänelle askartelemiseen monipuolisesti materiaaleja. Askartelun lisäksi tarjoamme mahdollisuuksia piirtämiseen ja maalaamiseen. Olemme myös yhdistäneet eri tekniikoiden käyttöä, tuloksena on ollut esimerkiksi maalauksia, missä osana on ollut syksyllä kerätty ja kuivattu lehti.










Eri askartelumuodoista suosituimpia ovat hamahelmien teko, pahviaskartelu ja vesivärimaalaus. Vuoden aikana olemme myös askarrelleet kävyistä kaktuksia, kuusia ja tonttuja sekä avaruusolentoja. Maitopurkeista on syntynyt rasioita rairuoholle ja kynille. Lisäksi niistä on rakennettu mm. kulisseja pöytänukketeatteriesityksillemme, joihin askarreltiin myös "esiintyjiä". Paperiaskartelussa on syntynyt pääsiäistipuja, erilaisia origami-hahmoja, laivoja ja hattuja. Syksyllä ippen valloitti päiväksi paperilennokki-tehdas, joka saapuu ippeen todennäköisesti myös myöhemmin keväällä. Eri askarteluja ovat myös innoittaneet perinteiset halloween-, joulu- ja pääsiäisaiheet.









Piirtämisen ja maalauksen tuloksina ovat syntyneet ohjattuna toimintana mm. musiikkimaalauksen enkelit ja keijukaiset, kalevalanpäivä-aiheiset maalaukset ja öinen tähtitaivas. Pojat ovat innostuneet tekemään mm. "ruokalehtiä", sarjakuvia ja uutislehtiä.


















Kaikenkaikkiaan askartelu- ja piirustusvuosi Vähä-Heikkilän koulun ippessä on varsin monipuolinen ja antoisa. Jos ippeläinen ei kuitenkaan ole kantanut kotiinsa näiden askartelujen tuotoksia, ei heidän vanhempiensa kannata kuitenkaan olla huolissaan. Heidän reippaat ippeläiset rakastavat ja arvostavat askartelua enemmään liikkumista ja leikkiä ulkona sekä sisällä.










Kevätterveisin, Kaisa ja Mari
sekä muu ippeväki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti